Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Το “last second shot” δεν είναι ένα έκτακτο περιστατικό (2)

      Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Στις αναρτήσεις μας αυτές δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε μια συνταγή για το πώς θα καλύψουμε, ως ομάδα διαιτητών, τα buzzer beaters, αλλά να περιγράψουμε μια άποψη, στο όριο της ενημέρωσης, η οποία όμως σέβεται την μηχανική και δείχνει πιθανώς το τρόπο να αντιμετωπίζουμε σχετικά ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγίες των θεσμών προηγούνται – εφ’ όσον υπάρχουν – και δεν πρέπει να αγνοούνται.

Συνεχίζοντας από εκεί που σταματήσαμε, το πρώτο που χρειάζεται να γίνει γνωστό, είναι να επισημανθεί ο χρόνος που απομένει και αυτό συνήθως πρέπει να γίνεται στο 1 τελευταίο λεπτό μέχρι το τέλος της περιόδου.
Αυτό συμβαίνει γιατί, εάν η δράση είναι μέχρι εκείνη την στιγμή έντονη, είναι εύκολο να χάσουμε τα ίχνη του ακριβούς χρόνου που απομένει.

Ο τρόπος τώρα που συμβαίνει, ποικίλει.
Κάποιες ομάδες διαιτητών επιλέγουν να πιάνουν τους καρπούς των χεριών τους ή να αγγίζουν το στήθος τους.
Το πιο σύνηθες είναι να σηκώνουν τον δείκτη του χεριού τους, μέχρι όλοι να δουν το σήμα και να επιβεβαιώσουν με τον ίδιο τρόπο. 
Στην περίπτωση αυτή, η ομάδα των διαιτητών, οφείλει να έχει ενημερώσει όλους τους βοηθούς διαιτητές, ώστε να προλάβουν οποιαδήποτε περίπτωση παρερμηνείας των χειριστών των χρονομέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, ο σκοπός είναι να ενεργοποιηθεί η ομάδα των διαιτητών, ώστε να σκεφτεί ποιος θα έχει την ευθύνη για το τελευταίο σουτ, προκειμένου να είναι στην σωστή θέση όταν αυτό συμβεί.

Στις 99 φορές από τις 100 περιπτώσεις, ο Trail ή ο Center διαιτητής, που βρίσκεται απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας, θα έχει την ευθύνη να αποφασίσει για το τελευταίο σουτ της περιόδου ή του αγώνα.
Θα είναι επίσης αυτός που θα αποφασίσει εάν το σουτ ήταν εμπρόθεσμο χρόνου.

Υπάρχει τώρα, συχνά, μια συζήτηση σχετικά με το εάν ή και το πότε χρειάζεται να γίνεται rotation στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα.

Η ανησυχία έγκειται στο ότι ο Lead διαιτητής που προχωρά στην base line, μπορεί να αναγκάσει τον Trail ή τον Center να κινηθούν, όταν αυτός (Lead) προσπαθεί να "κλειδώσει" για να πάρει την καλύτερη γωνία, την στιγμή που απελευθερώνει την μπάλα από τα χέρια του ο σουτέρ.
Εάν όμως αυτή είναι η μόνη ανησυχία, οι πιθανότητες να συμβούν άσχημα πράγματα για τους διαιτητές μειώνονται, εφόσον η ομάδα των διαιτητών συμφωνήσει να μην γίνει καμία περιστροφή στα Χ δευτερόλεπτα από την κόρνα της λήξης της περιόδου ή του αγώνα.
Και ο πιο κοινός αριθμός είναι τα τελευταία 10 δευτερόλεπτα.
Η μη περιστροφή του Lead, όταν ο χρόνος τελειώνει, βοηθά τον Trail και τον Center να είναι στην θέση τους και μάλιστα να κινούνται στον χώρο χωρίς να εξαρτώνται από την θέση του Lead.


Συνεχίζεται...