Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών
"Οι προπονητές ενδιαφέρονται για το ποιος κερδίζει. Οι διαιτητές όχι."
Καθοδηγούν μεν την ομάδα τους επινοώντας επιθετικές και αμυντικές στρατηγικές, βλέπουν όμως το παιχνίδι σχεδόν πάντα, με μια ενσωματωμένη προκατάληψη:
"Θέλουν τα πάντα να κυλήσουν προς όφελός τους."
"Ένας προπονητής περνά όλη του την ζωή νομίζοντας ότι πολεμά αλιγάτορες. Ένας διαιτητής είναι απλά ένας ακόμη από αυτούς." Είχε κάποτε πει ο Jack Pardee.
Το αποτέλεσμα αυτής της mentalité είναι να θεωρούν οι προπονητές αρκετές φορές τις αποφάσεις των διαιτητών, άδικες.
Μερικές μάλιστα φορές, ο ζήλος τους, τους οδηγεί να έχουν πάντα μια αντίθετη στάση έναντι των διαιτητών, επειδή ακριβώς νοιώθουν ότι πρέπει να πολεμήσουν, εκτός από την αντίπαλη ομάδα και την ομάδα των διαιτητών.
Μπορεί να φωνάξουν, να γκρινιάξουν, ακόμη και να παρακαλέσουν, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν ένα υποτιθέμενο πλεονέκτημα ή μια ευνοϊκή μεταχείριση από τους διαιτητές.
Μερικοί προπονητές συμπεριφέρονται σκόπιμα με τρόπο που ενοχλεί τους διαιτητές, πιστεύοντας προφανώς ότι μια τέτοιου είδους συμπεριφορά θα τους κάνει να λειτουργήσουν προς όφελός τους.
Υπάρχουν προπονητές που πιστεύουν ότι οι διαιτητές επηρεάζονται από τις δικές τους προσδοκίες.
Εάν δηλαδή μια ομάδα φημίζεται για την ανωτερότητά της και το σπουδαίο παιχνίδι της, νομίζουν ότι οι διαιτητές θα είναι ανεκτικοί, γιατί το μυαλό τους έχει προγραμματιστεί να περιμένει κορυφαία απόδοση από την ομάδα αυτή.
Αντίθετα, εάν η φήμη μιας ομάδας ή του προπονητή είναι τέτοια που οι διαιτητές αναμένουν χαμηλή απόδοση και "βρώμικο" ή άτακτο παιχνίδι, τότε ομοίως ανταποκρίνονται με τέτοιο τρόπο που να προϋποθέτει ότι η φήμη είναι εμφανής κατά το ρητό που λέει: "Expect trouble and you get trouble."
Αυτή η στάση διαιωνίζει την νοοτροπία "εμείς εναντίον αυτών". Είναι συχνή η δήλωση των προπονητών "δεν κερδίσαμε κανένα σφύριγμα", που υποδηλώνει ότι στο μυαλό τους οι διαιτητές παίρνουν αποφάσεις με προκατειλημμένο τρόπο.
Αυτό και το επόμενο άρθρο έχουν σκοπό να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον τρόπο που κάποιοι ή πόσοι προπονητές προσεγγίζουν την δουλειά τους με αυτόν τον τρόπο, έτσι ώστε να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα ευαίσθητες καταστάσεις.
Η κατανόηση θα διαμορφώσει το πλαίσιο, η οποία βέβαια κατανόηση, δεν δικαιολογεί καμία συμπεριφορά.
Απλώς θα αντιληφθούν όλοι, λίγο καλύτερα, γιατί κερδίζουν σε κάποιες περιπτώσεις ποινές γι αυτήν.
Συνεχίζεται...