Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

H “χειραψία” στον αθλητισμό θα μας λείψει…

          Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Ο όρος "new normal" είναι ένας από τους πολλούς που ακούμε επανειλημμένα, καθώς η χώρα μας αρχίζει να επανέρχεται στις κανονικές δραστηριότητες από την πανδημία COVID-19.

Αποστάσεις 2 μέτρων, μάσκα και συχνό πλύσιμο των χεριών, είναι πλέον συνήθειες φυσιολογικές.
Και βέβαια υπάρχει και το απόλυτο "όχι" στην χειραψία.
Η χειραψία είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας εδώ και αιώνες και μια τάση αθλητική που είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι δεν θα υπάρχει στον αθλητισμό.

Η συναισθηματικότητα του αθλητισμού, εκτός από τα "high fives" και τις αγκαλιές, περιλαμβάνει μέχρι σήμερα την χειραψία, η οποία λειτουργεί ως ένας τρόπος επίδειξης καλής αθλητικής άμιλλας μεταξύ των συμμετεχόντων.
Στο άθλημα της πάλης π.χ. η χειραψία πριν τον αγώνα είναι ένα μέρος των κανόνων.
Στο ποδόσφαιρο, 
η χειραψία είναι έθιμο μετά το στρίψιμο του νομίσματος στην αρχή του αγώνα.
Και στο μπάσκετ είναι σχεδόν κανόνας η χειραψία των παικτών και των διαιτητών πριν την αρχική αναπήδηση.
Αυτές οι πανάρχαιες πρακτικές, που ισχύουν σχεδόν σε όλα τα αθλήματα, δείχνουν σεβασμό για τον αντίπαλο και στην περίπτωση των χειραψιών μετά τον αγώνα, σεβασμό, ευγένεια και ευσπλαχνία στον νικητή ή τον ηττημένο.

Καθώς η πρώτη φάση της επιστροφής στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα θα συμβεί στην ουσία το φθινόπωρο, πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στις οδηγίες κοινωνικής απόστασης και συγχρόνως να συνεχίσουμε να δείχνουμε τα συναισθήματά μας και να τονίζουμε την αθλητική άμιλλα, την στιγμή που συνήθως τουλάχιστον μέχρι πρότινος, αυτό περιελάμβανε επαφή μεταξύ των ανθρώπων;

Ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές κοινωνικής αποστασιοποίησης και μη επαφής είναι απαραίτητες – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – με στόχο να μειωθεί η εξάπλωση του ιού, δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να αμβλύνουν τον ενθουσιασμό και το συναίσθημα, όλων όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό, ειδικά στα πρωταθλήματα και τους αγώνες των μικρών ηλικιών.
Ελπίζοντας ότι αυτού του είδους οι περιορισμοί θα αρθούν μελλοντικά, προς το παρόν τουλάχιστον αυτό θα είναι το "new normal" όλων μας.

Η απουσία αυτών των διαχρονικών τρόπων έκφρασης σεβασμού προς τον αντίπαλο, δεν μειώνει την σημασία της αθλητικής άμιλλας.
Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι η ανησυχία για δικαιοσύνη και οι επιδείξεις σεβασμού, καλοσύνης και ευγένειας θα είναι πιο έντονες μόλις ξαναρχίσουν τα πρωταθλήματα.
Ωστόσο οι μέθοδοι έκφρασης αυτών των συναισθημάτων ενώ θα είναι νέες, πιθανόν να μην είναι κοινές.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, ίσως όχι τόσο προσφιλείς, για να εκφράσει κάποιος αυτά τα συναισθήματα εκτός από την χειραψία, τα "high fives" και τις αγκαλιές.
Είμαστε σίγουροι ότι οι ομάδες θα γίνουν πολύ εφευρετικές και πρωτότυπες και περιμένουμε να διαπιστώσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα αποδεχθούν αυτή την πρόκληση.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλές παραχωρήσεις που θα είναι απαραίτητες για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων και η χειραψία είναι μια από τις παραχωρήσεις αυτές που δεν θα υπάρχει τουλάχιστον προς το παρόν.
Ωστόσο ας δούμε αυτή την αλλαγή ως ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να εκφράσουμε ό,τι περιλαμβάνει η έννοια "αθλητική άμιλλα".