Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Η διαχείριση του προπονητή που εκρήγνυται στο πρώτο λεπτό (2)

    Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Mήπως υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις πρώϊμες διαμαρτυρίες ενός εκνευρισμένου προπονητή;

Είναι η ώρα που πρέπει να μιλήσουμε ανθρώπινα, ήρεμα και με ενσυναίσθηση.
Βρες τον τρόπο να είσαι κοντά του – ζήτα πετσέτα να σκουπίσεις την μπάλα ή δέσε τα παπούτσια σου – και ρώτησέ τον μια απλή ερώτηση:
"Coach, είναι όλα καλά; Τι συμβαίνει Γιάννη;"
Ξέρω, πολλοί διαιτητές αποφεύγουν να αποκαλούν τους προπονητές με τα μικρά τους ονόματα.
Αυτή την φορά και τόσο νωρίς στο παιχνίδι, κάντο.
"Πραγματικά, δεν σε αναγνωρίζω και θέλω να μου πεις τι συμβαίνει. Μπορώ να βοηθήσω;"
Και να το εννοείς αυτό...


Εάν ο προπονητής σε αγνοήσει ή δεν σου απαντήσει, αγνόησε κι εσύ ό,τι έχεις πει ή ό,τι έχει συμβεί και προχώρα στο παιχνίδι.
Στο πρώτο time out, προσπάθησε να μάθεις, πιθανόν από τον βοηθό προπονητή, τι είναι αυτό που προκαλεί τον προπονητή σήμερα. 
Τις περισσότερες φορές, ο βοηθός θα σε βοηθήσει.
Και αυτό που συνήθως μαθαίνουμε είναι ότι ο προπονητής έψαχνε μια αντιπαράθεση.
Μάλιστα, 9 στις 10 φορές, θα έχει σχέση με προηγούμενο παιχνίδι και συνήθως θα αφορά σε προσωπική σύγκρουση με ένα από τα μέλη του πληρώματος, για το οποίο πιστεύει ότι τον αδίκησε και δεν θέλει να το αφήσει να κάνει το ίδιο σήμερα.

Για αυτές τις 9 φορές, υπενθυμίστε στον προπονητή ότι είναι μια νέα ημέρα, μια νέα ομάδα διαιτητών και υποσχεθείτε ότι θα αντιμετωπίσετε το ίδιο και τις 2 ομάδες. 
Επίσης, ενημερώστε ότι είστε πρόθυμοι να απαντήσετε σε κάθε ερώτησή του για αποφάσεις της ομάδας των διαιτητών, αρκεί να γίνουν την κατάλληλη στιγμή.

Για αυτή την δέκατη φορά όμως, θα πρέπει να είμαστε πιο άμεσοι:
"Coach, σε άκουσα. Η ομάδα των διαιτητών στο σημερινό παιχνίδι είναι αυτή και δεν αλλάζει με τον εκνευρισμό σου. Εάν μας δώσεις την ευκαιρία, θα διαπιστώσεις ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για μια δίκαιη και συνεπή διαιτησία. Καταλαβαίνω ότι κάποιες αποφάσεις μας, πιθανόν σε εκνευρίσουν, αλλά σε παρακαλώ μην υπερβείς τα όρια και θα συνεργαστούμε."

Ακόμη και εάν ο προπονητής συνεχίζει την "γκρίνια", είναι εγγυημένο ότι έχεις σπάσει αυτό που πιθανόν πιστεύει κάθε προπονητής, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του αντιμαχόμενες φατρίες.
Βέβαια, η όποια συζήτηση θα μπορούσε να καθυστερήσει το παιχνίδι για λίγο, αλλά πρέπει να συμβεί διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσετε να τον βοηθήσετε να "αποδείξει" τις υποψίες που τον οδήγησαν σε παρεκτροπή.

Μάθε λοιπόν τι συμβαίνει και επικοινώνησέ το με την ομάδα των διαιτητών.
Μετά; It’s back to business as usual.
Έχεις ένα ολόκληρο παιχνίδι μπροστά σου να επιβάλλεις κανόνες και να ελέγξεις καταστάσεις.
Εάν ο προπονητής δεν δεχτεί την καλή σου θέληση, ήρθε η ώρα να επιστρέψεις στις προειδοποιήσεις, τις αυστηρές υπενθυμίσεις και τέλος, τις τεχνικές ποινές.
Μετά την συζήτηση του πρώτου λεπτού, ο προπονητής πρέπει να ενεργεί επαγγελματικά και ως το παράδειγμα για τους αθλητές του, αλλά και ως εκπρόσωπος του οργανισμού του.

Ένα είναι σίγουρο... 
Εάν συμβεί οτιδήποτε τις πρώτες στιγμές του αγώνα, θυμηθείτε να μάθετε τι συμβαίνει και όπως κάθε καλός άνθρωπος, καθησυχάστε τον και βεβαιώστε του ότι βρίσκεστε εκεί για όλους τους παίκτες και τους 2 προπονητές, δουλεύοντας με την καρδιά σας για όσο διάστημα θα σας αφήσουν να συνεργαστείτε μαζί τους για να επιλύσετε οποιαδήποτε σύγχυση κατά την διάρκεια του αγώνα.